Motorosok vigyázat! – Biztosítási csalás fenyeget

biztosítási csalás

A biztosítási csalás legtöbbször a motorosok körében fordul elő. Mivel a kis motorokra nem kötelező a rendszám, így csábítóvá válhat egy kis testű nagymotor megvétele…

Vannak olyan motorok, amelyeknek nagyobb köbcentijük, nagyobb teljesítményük ellenére kisméretűre terveztek. Ránézésre simán elmennek mopednek. Az interneten rengeteg ilyen használt motor kereskedő oldalakon rengeteg ilyen géppel lehet találkozni. Megveszed, kötsz rá egy biztosítást és már mehetsz is a forgalomban. Ez azonban a biztosítási csalások közé tartozik.

Még ha nem is tudsz róla, hogy valóban nagyobb motorról van szó, ugyanúgy szabálysértést követsz el vele – bár ez aligha fordulhat elő, hiszen már egy 50/70-es robogónál is lehet érezni a különbséget.

A biztosítási csalás könnyen kiderülhet

Néhány évvel ezelőtt még nem okozott akkora veszélyt az ilyen motorok forgalomban tartása, azonban ahogy az lenni szokott, kicsit megszaporodtak az ilyen jellegű biztosítási csalások. Az utakon egyre gyakrabban lehetett látni hajó méretű, nagytestű 150-250-es robogókat is 50 köbcentisként beállítva. Főleg, amikor a motor oldalán még látszik, hogy a 125-ös matricából az 1-es szám le lett kapargatva… Ez valljuk be, azért egy kicsit megkérdőjelezhető még egy laikus számára is.

biztosítási csalás

Előkerültek a futópadok is

Az ilyen motorokat, főleg ha nagy hangja volt, időről-időre azért kiszedték a forgalomból, azonban szépen lassan a rendőrség nagyobb hangsúlyt fektet a motorok átvizsgálására.

Akik eddig könnyedén vették ezeket a kritériumokat, ma már nem lehetnek olyan nyugodtak. A robogókat futópadra állítva akár (a helyszínen!,) helyben kiderülhet a turpisság és hát valljuk be, a legtöbb gyári 50 köbcentis motorok esetében is, ha más nem a fojtás már rég ki lett szedve. Az igazi büntetésre azonban azok számíthatnak, akik biztosítási csalást követtek el.

Nem csak biztosítási csalás

A nyakon csípett „50-es papírokkal” közlekedők a biztosítási csalás mellett okirat hamisítással is vádolható. Hiszen az adásvételi szerződésen fel kell tüntetni a motor paramétereit, köztük a köbcentit is. Ez alapvetően megnöveli a büntetés mértékét.

Ugorhat a jogosítványod is. Ha pedig nem volt engedélyed a nagyobb jármű használatára, a büntetés eltiltást is vonhat maga után. A csekk, amit kiállítanak több százezer forint is lehet…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*