Ne húzd az időt, ha kárbejelentésről van szó!

kárbejelentés

Beléd jöttek? Vagy te okoztad a balesetet? Elütöttél egy őzikét vagy tolatásnál lehúztad a melletted álló kocsit? Számtalan módon bekövetkezhet a baj, amit érdemes minél előbb bejelenteni!

Baleset bármikor bárkivel megeshet, néha olyan gyorsan, hogy az ember nem is fogja fel a dolgokat. Bármilyen óvatosan is vezetsz, egy hirtelen a semmiből eléd ugró állatot vagy egy figyelmetlen másik sofőr hibázását nem biztos, hogy ki tudod védeni. Ezen felül Magyarországon köztudott, hogy az utak minőségi szempontból nem éppen állnak fényesen – még az autópályáinkon is akad néhány aszfaltgyűrődés.

Mennyi idő áll rendelkezésre a kár bejelentésére?

Ha te vagy a károsult, tehát a baleset más okozta, legyen az ismeretlen – ezt egyébként legtöbbször úgy hívjuk, hogy cserbenhagyó – vagy ismert személy okozta, esetleg az út minőségből fakadó kár, 30 napod van rá, hogy bejelentsd. A kárt normális esetben a károkozó biztosítójához kell bejelenteni.

kárbejelentés

Ha nincs meg a károkozó személy, akkor a MABISZ-hoz kell fordulnod (– ez a Magyar Biztosítók Szövetségének rövidítése). Ilyenkor sajnos bizonyítanod kell, hogy a kárt valóban egy ismeretlen jármű okozta, ami általában bonyolult.

Kárbejelentés, ha a balesetet te okoztad

Fontos tudni, hogy a balesetet a károkozónak is be kell jelentenie saját biztosítója felé. Ráadásul erre jóval kevesebb időt adnak, mint a károsult számára – mindössze 8 napot.

Vadkár esetén mi a teendő?

Sajnos általában ezekben az esetekben a károsult magára marad. Ha a tábla kint volt, hogy vadveszély várható, akkor szinte biztos, hogy nem fizetik meg a jármű kárát.

Azonban néhány biztosítónál már lehet kötni vadkárra is biztosítást, amit érdemes is megkötni, hiszen elég komoly baleseteket tud okozni például egy főútra tévedt őzike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*